Vízmelegítők, Cirkók

Vízmelegítők, Cirkók


A hazai társas házaknál, paneleknél és családi házaknál a legelterjedtebb meleg víz előállítási mód a gázfűtésű vízmelegítők alkalmazása, ami lehet mono melegítő, vagy kombi-cirkós megoldású is. Minden esetben a készülék folyamatos, éves használatú, de érdemes az éves karbantartást elvégeztetni. Nagy figyelmet igényel az időben elvégzett vízmelegítő javítás is.

Vállaljuk vízmelegítők, cirkók tisztítását,karbantartását, cseréjét és időszakos ellenőrzését.

Leggyakrabban előforduló hibajelenségek:

·        Vízmelegítő, cirkó nem gyullad be

·        Vízmelegítő, cirkó lángja nem marad égve

·        Vízmelegítő, cirkó kikapcsol

·        Vízmelegítő, cirkó nem ad meleg vizet

·        Vízmelegítő, cirkó lángja túl kicsi vagy nagy

A vízmelegítők és cirkók két nagy csoportja: az átfolyós és a tárolós készülékek a felhasználó szempontjából nagymértékben eltérnek egymástól, más-más előnyöket és alkalmazási lehetőségeket kínálnak. 
Az átfolyós vízmelegítőkre és cirkókra jellemző a kis helyigény. A használati meleg víz előállítása a fogyasztással egyidejűleg történik, gyakorlatilag tehát az átfolyós melegvíz-termelő "nem fogy ki." Viszont a készülék által előállított meleg víz mennyiségét a készülék hőteljesítménye behatárolja. Ez általában csak egy csapoló egyidejű ellátását teszi lehetővé. Ha például egy zuhany működik és kinyitjuk a konyhai mosogató csapját is, akkor a termelt vízmennyiség már kétfelé oszlik: a zuhany beállított vízhőmérséklet kellemetlenül csökkenni fog. 
A tárolós készülékek a tartályukban lévő vizet hosszabb idő - égőteljesítménytől függően 1-1,5 óra, ill. a kémény nélküli változatoknál 4-6 óra - alatt melegítik fel, viszont a tárolt vízmennyiség a rövid ideig jelentkező nagyobb meleg víz fogyasztás fedezésére rendelkezésre áll. Példaként: egy zuhany ellátását egy átfolyós készülék is megfelelően biztosítja még akkor is, ha azt a zuhanyt egymás után többen használják. Viszont egy fürdőkád megtöltését az átfolyós vízmelegítő csak 15-20 perc alatt tudja elvégezni. A megfelelő méretű tárolós készülékből a fürdőkád percek alatt feltölthető, viszont ha a fogyasztás túl hosszú ideig tart, az átfolyósnál lényegesen kisebb égőteljesítmény nem tud kellően után fűteni - a meleg víz kifogy. 

Az átfolyós nagy-vízmelegítők körébe a 10, 13, 16 liter/perc meleg víz adó képességű készülékek tartoznak.