Blog

Cikkeink

Ha a gázszerelő azt kérdezi, hogy gáz van-e? Akkor is van megoldásunk!

Az otthonunk gázellátása az egyik legfontosabb tényező a komfortos mindennapokért. Az már szinte megszokott dolog, hogy mindig akad a házban javítanivaló, legyen szó vízvezetékről, villanyról, vagy más területekről. De van ennél veszélyesebb, alattomosabb, az pedig nem más mint a gázvezeték meghibásodása, ami akár életveszélyes is lehet.
Kicsit morbid is a frappáns kérdés jelző, mert pozitív oldala is van annak ha meghibásodik a gáz. Szerencsés esetben rögtön tapasztaljuk a meghibásodást, ugyani gázszivárgás esetén jellegzetes szúrós szagot érezhetünk.Így azonnal cselekedhetünk az óvintézkedések érdekében, és nem fog a probléma tovább fokozódni.
Mit tegyek, ha gázszag csapja meg az orrom?
Mint minden meghibásodás esetén, úgy gáz esetében is azonnal hívjunk szakembert, nehogy még nagyobb probléma legyen. De van még egy fontosabb lépés is, amit azonnal meg kell tennünk, amint észleljük a szúrós szagot. Szüntessük meg a nyílt lángokat, ha dohányzunk, akkor oltsuk el az égő cigarettát, de még az őrlángot is, ha nem akarjuk, hogy otthonunk felrobbanjon. Ezek csak apró óvintézkedések, viszont az elvégzendő biztonsági intézkedésekkel ezzel még koránt sincs vége. Miután a nyílt lángokat eloltottuk és az elektronikai berendezéseket kihúztuk az elektromos hálózatból, nagy ívben kerüljük a villanykapcsolókat független attól, hogy fel vagy le vannak kapcsolva.
Mindenképpen gondoskodjunk róla, hogy odakint az ajtócsengőt e tudja használni senki, mert ha megnyomja valaki, annak szintén beláthatatlan következményei lehetnek. A legjobb amit tehetünk, hogy kimegyünk a ház elé, és magunk teszünk róla, hogy ne nyomja meg senki a csengőt. Még annyit tegyünk, hogy nyissuk ki az ablakokat, és menjünk el otthonról addig, amíg a gázszag el nem illan. Az a legjobb ha ilyenkor már útban van felénk egy gázszerelő szakember.
Ma ez idáig nem szellőztek ki a helyiségeink, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy gáz szivárgás következett be. Azonnal zárjuk el a gázcsapot a mérőóra mellett, és még ha ezek után is érzi a szúrós szagot, akkor minél hamarabb szóljunk a szomszédoknak a gázszivárgásról, de ha kertes házban lakunk, akkor is figyelembe kell vegyük a környezetünk biztonságát, bár ebben az esetben a szomszédok kevésbé fogják észlelni a gáz szivárgást.
A gázszivárgás tehát az otthonunk legveszélyesebb formája. Gyorsan cselekedjünk, ha észleljük a normálistól eltérő szagoka, és hívjunk segítséget!