Blog

Cikkeink

Gázcirkó kisokos: válasszuk ki a lakásunkhoz leginkább illőt

A gázkazános fűtések közül a legismertebb és legnépszerűbb a cirkó fűtés. Onnan a név, hogy a fűtővíz cirkulál a rendszerben. A kazánban ég a gáz, ami meleg vizet termel, a vizet pedig szivattyú segítségével eljuttatja a radiátorba, és végbemegy a hőleadás. Az egész művelet kezdődik elölről, mikor a víz visszaáramlik. Elmondhatjuk, ahogy a hőtermelő berendezéseknek két fajtáját különböztetjük meg: az egyik kizárólag a fűtésért felelős, a kombi rendszerek viszont igen gazdaságos módon a melegvíz biztosításáért is felelnek.

A cirkó előnyeiA cirkó fűtést azért kedvelik oly sokan, mert rendkívül praktikus. Azt mondják, ez az egyik legbiztonságosabb fűtési technológia. Régi típusú házaknál, lakásoknál sajnos komplikált és költséges a beépítése, ugyanakkor megéri hosszú távon befektetni, mert azon kívül, hogy a lakás értékét felturbózza még kényelmessé és könnyűvé is teszi mindennapjainkat a fűtés és melegvíz tekintetében. A kombinált cirkó sokkal takarékosabb, mint a hagyományos tartályos vízmelegítő, mert azoknak egyfolytában melegen kell tartaniuk a tartály vizét. Ezzel ellentétben a kombinált cirkó esetében bármikor kapunk meleg vizet, és pontosan annyit, amennyit szeretnénk, mert a rendszer egyidejűleg ennyit állít elő. Ezt a műveletet viszonylag halkan is képes elvégezni, a fali gázkazán nem igényel nagy helyet és ez a hely általában a fürdőben van. Hála a technika fejlődésének, a legmodernebb modelleket már be is lehet programozni, és akár távollétünk alatt is irányíthatjuk egy telefonról, vagy tabletről.

A gázcirkó hátrányairól

Hiába, hogy sok pozitív tulajdonsága van a gázcirkónak, mint mindennek, ennek is vannak árnyoldalai, ezt jó szem előtt tartani a felújítás alkalmával. Ez a rendszer egyszerre csak egy feladatot tud elvégezni. Nézzünk rá egy jó példát: télen el kell döntenünk, hogy melegvizet szeretnénk most rögtön, vagy a fűtést. De a legnagyobb negatívuma mégis az, hogy hiába nyitjuk meg a meleg vizes csapot, nem fog rögtön folyni a forró víz, ahhoz várni kell bizonyos ideig. Ezt próbálják orvosolni a modern kondenzációs kazánokba épített úgynevezett komfort üzemmóddal, ami egy szabályzókör. Azt tudja ez a beállítás, hogy megtartja a kifolyó víz hőmérsékletét, mert ez a kazán rövid bekapcsolással és ráfűtéssel működik. Ez a módszer segít abban, hogy minél hamarabb melegvízhez jusson az ember. Olyan eset is megtörténhet, hogy amennyiben egyszerre több helyiségben is megnyitják a melegvizet, se a hőmérséklete, se a nyomása nem lesz kielégítő.

Milyen cirkó típusok vannak?

Általában két fajta cirkóról beszélünk. Az egyik kizárólag fűtésre alkalmas, míg a másik emellett még meleg vizet is elő tud állítani.
A fűtési cirkó esetében egykor még szivattyút, tágulási tartályt és egyéb tartozékokat is felszereltek a kazán mellett.
A kombi cirkó a használati melegvíz tárolásához nem használ tartályt, mivel átfolyós rendszerű. Ezeken kívül a gázkazánok még csoportosíthatóak az égéstér kialakítása és az égéstermék elvezetése szerint is.