BlogKonvektorokról általában

A gázkonvektor a gázfűtés egyik legtakarékosabb és legbiztonságosabb módja. Sokan mondják hogy a gázkonvektor mennyire pazarló és gazdaságtalan. Pedig ez közel sincs így. A parapetes konvektorokra meg pláne nem igaz ez. A régi, "Sztálin is ezzel fűtött" ezeréves de nagyon megbízható darabokra igaz volt az hogy az utcát is fűtjük vele. De az új, modern konvektorok hatásfokát érdemes megnézni a készülékleírásokban!
Egyik konvektor kéményes változata 86%-os hatásfokkal bír ami átlagosnak tekinthető, de viszont a parapetes verzió hatásfoka 94 %. Azért 94%-os hatásfok igencsak jónak mondható!! A parapetesnek azért sokkal jobb a hatásfoka mint a kéményesnél mert egyrészt nem a szobából eszi meg a levegőt, másrészt a parapet előmelegíti a beszívott levegőt így sokkal jobb hatásfokra képes. Mert a parapet égéstermék elvezetőcsöve a frisslevegő bevezetőcsőben fut így a beáramló friss levegő átvesz egy kis hőenergiát a kiáramló füstgázok által felhevített csőtől.
Nézd meg az alábbi ábrát hogyan működik a parapet:
Parapet Konvektor Budapest


Tehát egy parapetes konvektorral abszolúte megbízható és takarékos módon fűthetünk már. Megbízható mert nem kell a konvektornak áram, áramszünetben is működik a földgázellátás tehát áramszünetben sem fagyunk meg. Aztán konvektoros fűtésnél, minden fűtendő helyiségbe kell egy konvektor, tehát minden helyiség külön-külön, külön szabályozhatóan fűthető. Aztán ha mégis elromlana az egyik konvektor attól még a többi működőképes marad. Nem úgy mintha a központi fűtés radiátora kilyukad, akkor általában az egész rendszert le kell állítani, pláne ha a kazán mondja be az unalmast akkor nincs is fűtés..

Ha már konvektort veszünk akkor ajánlom az öntöttvas konvektorokat. Sokkal jobban megéri mint a lemezkonvektorok. Nemcsak azért mert az öntöttvas konvektor nem pattog meg csattog felmelegedés és lehűlés közben hanem azért is mert sokkal de sokkal hosszabb az élettartama. A lemezkonvektor idővel hajlamos a hasadásra, kilyukadásra, bár ez is ilyen 30 éves kor fölött szokott jelentkezni, de az öntöttvas konvektor még annál is tovább bírhatja. Ha a konvektor ajtaját kinyitjuk akkor szemmel is könnyedén észrevehetjük hogy mi a különbség a lemezkonvektor és az öntöttvas konvektorok között.
Egy lemezkonvektor így néz ki: (leakasztott burkolattal):
Lemez Konvektor


Egy öntöttvaskonvektor pedig így (levett konvektorburkolattal):
Öntöttvas Konvektor


A konvektor igen egyszerű szerkezet, szerencsére így ritkán is romlik el. De ha mégis elromlana akkor konvektor termosztát szokott legtöbbször meghibásodni, de attól függetlenül kézi üzemmódban is simán lehet vele fűteni. A konvektornak a termosztát cseréje igen költséges mert csak maga az alkatrész 3 ezer Ft körül megy általában sőt bizonyos típusoknál csak a gázszeleppel együtt cserélhető de én azt mondom hogy aki szinte állandóan otthonvan annak felesleges, tudja ő tekergetni kézzel is. :-) Amúgy a termosztátot pont maguk a felhasználók szokták tönkrevágni, azzal hogy a vékony, hajlékony csövet ami megy az érzékelő rúdhoz azt eltörik. Ha eltöröd azt a vékony csövet akkor onnantól kezdve nem megy tovább a konvektor.
Így néz ki az a termosztát érzékelő ami minden konvektorban van:
Konvektor termosztát


Na a fenti képen lévővel kell úgy bánni mint a hímestojással, ha eltörik az a "vezeték" ami igazából cső akkor utánna halott a termosztát. Amúgy azért szokták ezt a dolgot cimbálni mert ha a konvektor túl gyorsan kikapcsol, vagy túl soká kapcsol be stb akkor ennek az elhelyezésével is szoktak játszani az emberek. Ha lerángatod a konvektor alá vagy hidegebb helyre teszed az érzékelőt (egy vödör hidegvízbe) akkor a konvektor nem fog kikapcsolni vagy csak később és jobban fel lehet fűteni a szobát. Amúgy a termosztátot finomhangolni is lehet a tekerő burkolata alatt.

Ha a konvektor begyújtása meghiúsul azt is ezer ok okozhatja. A legfontosabb hogy van-e szikra? Mert leggyakrabban ha a konvektor begyújtása nem sikerül akkor a piezzó vagyis a szikráztató vezetéke van leesve vagy letestel valahol. Ha van szikra akkor a második leggyakoribb ok a dugulás. A főfúvóka eldugul a kosztól vagy éppen a beleköltöző póktól. Ehhez már szét kell szedni és ki kell tisztítani a készüléket.

De ha nagyon nem akar begyulladni a konvektor akkor a kis betekintő üveg leszerelésével a konvektort gyufával is meglehet próbálni gyújtani. De mint a blog címe is mutatja, ezeket nem ajánlott otthon szerelő nélkül megcsinálni.

Ha gyufával sem gyullad be a konvektor akkor bizony nagy a baj, pl dugulás van benne. De ha gyufával esetleg begyullad akkor csak a gyújtórendszer, a piezzo körül lehet a gond, esetleg már egy kissé koszos a főégő de gyufával még begyullad.

Én mindenesetre a hiper-szuper kondenzációs kazánok helyett, amelyekbe ha kiég az elektronika akkor bizony az nagyon drága mulatság, konvektort is vehetünk az árán, így én azt javaslom hogy kondenzációs kazán helyett inkább konvektorokkal szerelném fel a házamat. A normál kályha után a második legmegbízhatóbb fűtési mód a konvektor. Ha valaki a megbízhatóságot veszi elsőnek a gáznál akkor konvektor!