Blog

Cikkeink

Milyen típusok léteznek az égési folyamat szempontjából?

A rendszereket további három kategóriába lehet sorolni az alapján, hogy miként zajlik le az égési folyamat.
1. A nyílt égésű cirkó régebben volt elterjedtebb, ezeknél nincs elzárva a fali gázkazán égéstere a környezetétől. Közvetlenül innen is veszi fel az égéshez kellő oxigént, azaz atmoszférikus. A keletkező füstgázt a kéményen keresztül vezeti el. Mivel be kell gyújtani, van egy gyújtónyílása.

2. Újabb találmány a zárt égésű rendszer, ez - ahogy a neve is mutatja - egy teljesen zárt berendezés. Az oxigént, ami az égéshez kell, egy csövön át szerzi be, de nem a lakás levegőjéből, hanem lakáson kívülről. Ezért ezek a rendszerek sokkal megbízhatóbbak, biztonságosak, amennyiben jól szigeteltek a nyílászárók a lakásban, a szakértők is ezt a rendszert javasolják.

3. A kondenzációs cirkók a hagyományos rendszereknél még akár 10 -20 % -al is jobban teljesíthetnek, mert fel tudják venni a füstgázzal távozó hőt is. Ez az alacsony fűtéshőjű rendszerekhez a legideálisabb, mint a padló vagy a falfűtés.
Milyen típusok léteznek az égéstermék elvezetése alapján?
A nyílt és a zárt égésű cirkók az égéstermék elvezetése szerint még további két lehetőség szerint csoportosíthatók.
· A kéményes elvezetés esetében a kémény minősége és mérete igen jelentősen befolyásolja a nyílt égésű cirkó hatásfokát.
· A másik variáció a parapetes elvezetés, amikor a füst nem a kéményen keresztül távozik, hanem a falba épített berendezés segítségével.

Az egyes rendszerek karbantartási műveletei

Javasolt a gázkazánok éves ellenőrzése, karbantartása. Ha rendszeresen felülvizsgálják a rendszereket, jelentős mértékben redukálható a készülék gázfelhasználása, ezáltal kevesebbet kell fizetni a számlákért. A karbantartásba beletartozik az égőtálca tisztítása, ami elengedhetetlen a megfelelő lángkép kialakulásához. Mivel az égéstermék lerakódik, és egyéb szennyeződések is keletkezhetnek, ki kell takarítani a kazánt, a tűzteret. Ha tiszta a berendezés, nő a hőfelvevő tulajdonsága, ezáltal kevesebbet fogyaszt. Ne felejtsük el, hogy a vezérlőt is karban kell tartani, hiszen a két berendezésnek összehangoltan kell működnie. Nem utolsósorban a mi biztonságunk is fontos, így a készülék gáztömörségét is ki kel vizsgálni.

Mikor melyiket válasszuk?

Elmondható, hogy a cirkónak rengeteg előnye van és igen népszerű, de sajnos nem mindegy, hogy milyen otthonba akarják beszerelni. A legelőnyösebben kis lakásokban tudja kifejteni hatását, ahol 2 vagy 3 fő lakik. A falikazán könnyedén ellát ennyi főt, akár a fűtés, akár a melegvíz ellátásról beszélünk. Kisebb lakások padló vagy falfűtésénél is remekül működik, mert ez a módszer alacsony hőjű vizet igényel. Nem tanácsos viszont ilyet alkalmazni a családi házakban vagy nagyobb lakásokban, mivel 25 kW feletti hőigénynél már az öntöttvas kazán az ideális megoldás.

Amikor fűtési rendszert választunk, érdemes a típus és a teljesítmény mellett még az árakat is nézni. Amikor vizsgáljuk az árat, kalkuláljuk bele az anyagköltséget, a beüzemelési díjat, a MEO összeget (gázművek műszaki ellenőrzési osztályának díját) valamint a munkadíjat, és vegyük számításba a külső tényezőket is, mint pl. a kéményt. Figyelni kell arra, hogy a társasház hanyadik emeletén van a kémény, és annak állapotára is ki kell térni. Amennyiben kétszobás lakásunk van, a cirkó kiépítés ára 7- 800.000 Ft körül mozog, háromszobás lakás esetében ez az ár már 1 millió Ft fölött lesz. Ha összehasonlítjuk ezt az árat más fűtési rendszerekkel, szokványosnak tűnik, ám azokhoz képest ez jóval gazdaságosabb.

Mit kell tudni az engedélyeztetésről?

Amennyiben ki szeretnénk cseréltetni a gázkazánt a lakásban, végig kell vinnünk egy engedélyeztetési folyamatot. Nagy általánosságban elmondható, hogy két eljárási esetet lehet megkülönböztetni, mindkettőt különbözőképpen kell lebonyolítani. Az egyik az egyszerűsített gázkészülékek cseréje. Itt az a feltétel, hogy az új berendezés nem lehet nagyobb teljesítményű, mint a régi kazán, amit cserélni szeretnénk. A rendszer többi részében és a vezetékekben nem lehet változtatást eszközölni. A cserét egy mestervizsgás, gázszolgáltató által elfogadott szakembernek kel véghezvinnie, többek között az új készüléket is neki kell majd bejelentenie, a szolgáltató neve alatt leellenőrzi a biztonsági, műszaki előírásokat is. A kéményseprőipari szolgáltató pedig értelemszerűen a kémény ellenőrzését végzi.

Ha olyan vágyunk van, hogy a kazánunk teljesítményét növelni szeretnénk, akkor mindenekelőtt konzultálnunk kell egy épületgépész tervezővel. Elkészítenek egy pontos tervet, amit aztán a gázszolgáltató engedélyez. Amint megvan az engedély, a már fent említett szakképesített szerelő nekifoghat a munkálatoknak. Kisebb otthonok, lakásokban kiválóan megfelelhet egy gázcirkó, ugyanis a kiépítés nem kerül többe, mint egy átlagos fűtési rendszer költsége, ám hosszú távon is megtérül a belefektetett pénz. Mielőtt belevágunk, barátkozzunk meg a gondolattal, hogy nem rögtön fog melegvíz folyni a csapból, hanem kicsit lassabban. Ne felejtsük el, hogy a nyílt égésű cirkó már a múlté, ami leginkább a jól szigetelő ablakok és a rossz kémények miatt van. A lehető legjobb megoldás a zárt égésű berendezés, ami megbízhatóan biztonságos.