Blog

Cikkeink

Vízszerelési tanácsok új ingatlan vásárlásakor

Ha új ingatlant kívánunk vásárolni jól jön, ha tudunk pár hasznos vízszereléssel kapcsolatos tanácsról. Ezért hasznos, ha kikérjük egy vízszerelő véleményét, tanácsát, így a későbbiekben megúszhatunk pár kellemetlen szituációt. A vízszerelő vélemény és tanács alkotásához tudnia kell a csapok, wc, wc tartály, kád, zuhany, zuhanytálca, mosdó, szifonok és a mosogató állapotát ugyanis csak így tud megfelelő tippeket adni számunkra.

Ha lakásvásárlás előtt állunk gépészeti szempontból mit nézzünk meg vízszerelés oldalról?

- hagyatkozzunk érzékszerveinkre, különösen a fülünkre és a szemünkre
- már az ingatlanba való belépés előtt figyeljük meg van e valami különös hang vagy látunk e a szokásostól eltérő dolgokat, amelyek utalhatnak egy esetleges hibás vízvezetékre.
- bent az ingatlanban található összes vízfogyasztó készüléket, illetve szennyvízelvezetőket nézzük meg illetve járjuk körbe azokat, hogy meggyőződjünk azok jó működéséről.
- vízfogyasztó és szennyvízelvezető lehet pl.: padlóösszefolyó, mosógép- és mosogatógép bekötés, szennyvízelvezető szifonok, mosdó, kád, mosogató, hidromasszázskád, Schell szelep, zuhanykabin, zuhany tálca, wc kagyló, wc öblítőszelep, bidé, wc tartály, mosdó csaptelep, mosogató csap, zuhany csaptelep, kádtöltő csap stb.
- Ha tudjuk, hogy a szerelvényeket és a csőhálózatokat cserélni kell, akkor a fent említett szempontok nem lényegesek. Ez esetben a csepegésekre, enyhe zúgó, berezonáló, berregő hangokra érdemes figyelni a szerelvények használatakor.
- Azt gondolom, hogy a helyszínen szerencsés mindent gátlás nélkül le ellenőrizni ugyanis a későbbiekben ez megvédhet minket akár magasabb kiadásoktól is illetve akár alkupozíció is kialakulhat vásárláskor miatta.

- Amiket érdemes ellenőrizni:
- csapok kinyitása
- wc lehúzása
- mosdószekrény és konyhaszekrény ajtajának kinyitása
- a szekrények belső részeinek állapotát nézzük meg ha vannak
- szivárognak-e a szifonok
- fontos és beszédes még ezeken kívül:
- a fürdőszoba ellentétes falfelületét ellenőrizzük, ugyanis, ha a parketta/padló találkozásánál nedvesedés vagy penészesedés áll fent akkor szigetelési hiba vagy vízvezetékszerelési (vízcső) hiba áll fent
- ha a csempe a fürdőszobában olyan hatást kelt, mintha le akarna esni a falról, akkor valószínű, hogy csőrepedésről van szó
- Figyeljük meg a szagokat is, van e dohos, csatornaszag vagy áporodott szag esetleg penészes szag. Ezeket a szagokat okozhatják az alábbiak:
- kiszáradt a padlóösszefolyó
- dugulás kialakulása van folyamatban
- a kád/zuhany szifonja meghibásodott és ez alatt a víz pang
- vizesedik a fal túloldala, mert a zuhanykabin csempe alatti részét nem szigetelték le folyékony fóliával
- ázás alakult ki, mert a zuhanykabin/kád nincs megfelelően körbe szigetelve
- a sarokban és a hőhidak mentén penészfoltok alakulnak ki a nem megfelelő szellőztetés miatt. Ez a legáltalánosabb probléma.
Remélem tudtam pár hasznos ötletet adni, ha költözés előtt áll. Ha további kérdései vannak keressen bizalommal elérhetőségeimen.