Cirkó javítás

Cirkó javítás és karbantartás

Cirkó javítás és cirko karbantartás Budapest 1. 2. 12. kerület

Nézzük, hogy működik a cirkó
A cirkó fűtésrendszerek túlnyomórészt vezetékes gázzal vannak összeszerelve a lakásainkban, és fő feladatuk a fűtés és a meleg víz biztosítása. Vannak olyan esetek, amikor a cirkókat PB gázzal való működésre szerelik át, de a cserélgetés miatt ez kényelmetlen feladat, így egyre inkább hanyagolják ezt a módszert. A cirkó kazánok felmelegítik a vizet, ami rajtuk keresztül folyik, majd elvezetik azt és a víz a saját nyomása segítségével melegíti fel a szoba radiátorait. A cirkó úgy hevíti fel a víz hőmérsékletét, hogy azt szabályozni is lehessen, de nyilván ez némiképp időigényes folyamat, csak ezután tudja szolgáltatni a forró vizet.
Két fő fajtája van a cirkónak, ezek pedig a nyílt -és zárt égésterű cirkók. A nyílt égésterű cirkó az égéshez szükséges oxigént a helyiség levegőjéből szerzi meg, a zárt égésterű pedig dupla csöves kéményrendszeren át veszi fel a levegőt, majd távolítja el. A zárt rendszer előnye abban rejlik, hogy ha esetleg meghibásodik, nem kerülünk a mérgező gázokkal kapcsolatba, ám igen drága pluszköltségeket jelent a kémény kiépítése. Itthon a magyar háztartásokban leginkább a nyílt égésterű kazánok az elterjedtebbek.Cirkó fűtés karbantartási tanácsok, Cirko javítás és cirko karbantartás Budapest 1. 2. 12. kerületLegyen szó akár nyílt vagy zárt égésterű cirkófűtésről, elmondhatjuk, hogy biztonságos és megbízható rendszerrel van dolgunk – ám ezért tenni is kell, időközönként karbantartást és tisztítást kell végezni rajtuk. Amennyiben kifogástalanul be van építve a cirkó, képes több évtizedig is működni. Azt tudjuk tanácsolni, hogy legalább egy évben egyszer, de inkább rendszeresen ellenőriztessék le szakemberrel. Ezt azért is tanácsos elvégeztetni, mert meghibásodás esetén igen nagy kényelmetlenségekkel találkozhatunk, ilyen esetben kénytelenek leszünk nélkülözni a fűtést, a meleg vizet.

Ha a rendszerünk szakértelemmel van kiépítve és folyamatos ellenőrzés alatt van, elmondhatjuk, hogy biztonságos a fűtési rendszer, de javasolt rendszeresen tisztíttatni is, főleg a fűtési szezon megkezdése előtt 1- 2 hónappal, mert ilyenkor kapunk könnyebben időpontot – mivel így mindent megteszünk azért, hogy berendezésünk még hosszú évekig jól szolgáljon bennünket.

Cirkók javításáról pár mondatban, Cirko javítás és cirko karbantartás Budapest 1. 2. 12. kerület

Hova, kihez forduljunk, ha meghibásodik a kazán? Minden kazántípusnál, gázkészüléknél az a lehető legjobb döntés, ha valóban hozzáértő, precíz szakembert keresünk fel a javítási munkálatok elvégzésére. Ha nincs megfelelően beállítva a gázkészülék, berendezés, lehet az vezetékes vagy PB üzemelésű is, fokozottan tűz és robbanásveszélyes! A zárt égésterű kazánok esetében némi bosszantó kellemetlenséggel futhat össze, de nem így van a nyílt rendszerű kazánoknál, amik esetében szivárgó gázok miatt mérgezést szenvedhetünk el, vagy ha nincs jól beállítva a rendszer, túl sok égéstermék keletkezhet és akár szén-monoxid mérgezést is okozhat, ezért mindenképpen azt ajánljuk, hogy saját és környezete érdekében szakembert hívjon segítségül.

Cirkó kicserélése

Azt javasoljuk, hogy a hőszükséglet – számításra egy tervezőt, vagy egy lelkiismeretes fűtésszerelőt bízzon meg, különösen abban az esetben, ha szeretné lecserélni régi készülékét, ugyanis ez a szakasz sokszor kimarad, holott rendszerint nem a fűtés, hanem a vízmelegítés esetében kell a több energia. Új cirkó vásárlásakor különböző funkciókat is kapunk készülékünk mellé, mint az energiatakarékosság vagy szabályozhatóság, külső hőmérséklet érzékelő, távirányítók, és praktikus megoldásokkal is egyszerűbb lesz a mindennapi használatuk. Mindenféleképpen szakértők javaslatait kérje ki, mielőtt 100 -500 ezer Ft-ot beleköltene a lakásába.

Hogyan működik a cirkó?

A cirkó fűtésrendszer otthonunkban a fűtésért és a meleg vízzel való ellátásért felel - leggyakrabban vezetékes gázzal van összeszerelve. Vannak olyan kivételes esetek, amikor PB gázra is át lehet szerelni a cirkót, de ennek csere elég kellemetlen, így egyre jobban elhagyják az emberek ezt a módszert. A cirkó kazánok felhevítik azt a vizet, ami keresztül folyik rajtuk, majd elvezetik ezt és a saját víznyomással felmelegítik a radiátorokat. A cirkó úgy melegíti fel a vizet, hogy annak hőmérsékletét lehessen szabályozni, de kell némi idő ahhoz, hogy felmelegedjen a rendszer, és valóban jó meleg vizet adjon. Két cirkó típust különböztetünk meg, az egyik a nyílt égésterű, másik a zárt. Előbbi azt jelenti, hogy az égéshez szükséges oxigént az adott helyiség légteréből vonja el, a zárt légterű pedig azt, hogy egy dupla csöves kéményrendszer segítségével veszi be, majd adja ki a levegőt. Ezeknek a zárt égésű rendszereknek az az előnyük, hogy ha valamiféle hiba keletkezik, az emberek közvetlen közelébe nem kerül gáz, ám a hátránya is pont ezzel kapcsolatos: a kémény kialakítása igen zsebbenyúlós feladat.

Manapság hazánkban leginkább nyílt égésterű rendszereket használnak az otthonokban.

Néhány tudnivaló a cirkó fűtés karbantartásáról

A legújabb cirkó fűtésrendszerek – akár nyílt vagy zárt égésterűről van szó – már igen biztonságosak és korrektek, ám ugyanúgy szükség van a folyamatos karbantartásra, takarításra. Ha jól van beszerelve a cirkó, több tíz évig is tud működni. Tanácsoljuk, hogy minimum egy évben egyszer szakértővel ellenőriztessék le a rendszert. Ez azért is egy fontos megelőző lépés, mert ha zavar keletkezik bennük, igen kellemetlen dolgokat von maga után, mint pl. a fűtés, meleg víz hiánya.

Ha szakszerűen van beszerelve a rendszer és folyamatosan karban van tartva, akkor kijelenthetjük, hogy biztonságos jelenséggel állunk szemben, és több évtizeddel meg lehet növelni az élettartamukat a rendszeres tisztítással is – ez utóbbit célszerű a fűtési szezon megkezdése előtt elvégezni minimum 1- 2 hónappal, a flexibilisebb időpont egyeztetés végett.

Hibásodás - javítás

Mi a teendő, ha netalántán elromlik a kazán? Akármilyen kazánról is van szó, nagyon fontos, hogy szakértővel végeztessük el a hibaelhárítást. Ha nincs jól beállítva a gázkészülék, akár vezetékes, akár PB gázzal működik – fennáll a tűz és robbanás veszélye! Ha zárt rendszere van, akkor „csak” kellemetlenségei adódnak, viszont ha nyílt égésterű a kazán, a szivárgó gázok mérgezést okozhatnak, vagy ha nincs jól beállítva a kazán és túl sok égéstermék keletkezik, szén-monoxid mérgezés is előfordulhat. Mindenkit kérünk, hogy az épsége, egészsége érdekében szakember segítségét kérje!

Cseréljük ki a cirkót

Akkor döntünk a legjobban, ha egy tervezőt vagy egy szakértő fűtésszerelőt hívunk segítségül a hőszükséglet -számításhoz, különösképp abban az esetben, ha az előző kazánunk hagyott némi kívánnivalót maga után. Sajnos ez a rész sokszor kimarad, holott általában nem is a fűtéshez, hanem a víz melegítéséhez kell a több energia. Ha új cirkónk lesz, nem csak az energiatakarékosság és a jól szabályozhatóság lesz a miénk, hanem pl. külső hőmérséklet érzékelő, távirányítók - a legkülönfélébb megoldásokkal lesz egyszerűbb a kazán használata. De mielőtt bármibe is belefog, és kiadna akár 100 -500 ezer Ft-ig terjedő összeget, tanácsoljuk, hogy keressen fel egy valódi szakembert.