Radiátor csere

Radiátor csere

Radiátor csere

Radiátor cseréjénél mire figyeljünk oda adódik a kérdés. Ez ügyben mindenképp kérjük ki egy fűtésszerelő véleményét. Általában a radiátor cserét a fűtési rendszer leeresztésével vagy csőfagyasztással szokták csinálni. Az utóbbi időben a nagyobb barkácsáruházak és szerelvény boltok egyre gyakrabban forgalmaznak silány minőségű, elsősorban acéllemezből készült radiátorokat. Ezek anyagminősége gyenge, rozsdásodik hamar és kb. 10 év múlva ki is lyukadnak, hiába csábítják oda a vásárlókat a hosszútávú garanciával. Radiátor csere A régi rendszerű radiátorok kötéstávolsága (a radiátorba bemenő /felső/ és onnan távozó /alsó/ cső tengelyközepeinek egymástól való távolsága) szobákban általában 6 cm, fürdőben és előszobában pedig akár 90 cm is lehet.


A régi fűtési rendszerek egycsöves rendszerűek voltak, amelyeket könnyedén fel lehet ismerni. Jellemzően régi panellakásokban találkozhatunk velük. Leginkább arról lehet felismerni, hogy az emeleteket függőleges csőszakasz kötötte össze, amely egyetlen egy csőből állt. Ez azt jelentette, hogy a radiátorokat több emeleten keresztül sorba kötöttek. Ha mi ilyen helyen szeretnénk a fűtési rendszerünket korszerűsíteni, akkor mindenképpen még a radiátorokba csatlakozó két fűtési vezeték elé egy függőleges átkötő szakaszt építsünk be, így, ha mi elzárjuk a radiátorba bemenő vizet, akkor is a víz a teljes rendszerben képes lesz megfordulni.


Radiátor cseréje
Jelenleg rézcsővel, ötrétegű műanyaggal, korábban acélcsöves szerelési mód volt az elfogadott és az egyetlen megoldás, amit csak a lánghegesztésben is jártas csőszerelők végeztek (a lánghegesztés egyre jobban kihalóban van) dolgozik a csőszerelők, illetve a fűtésszerelők jelentős része. Az új acéllemez radiátorok kötéstávolsága kb. 54-55 cm, míg az alumínium radiátoroké többnyire 60 cm-esek.

Ha a kötéstávolságazonos a régi és az új között, akkor az ágvezeték átalakítása kétcsöves rendszernél többnyire nem szükséges, maximum a fűtőtest mélységében lehetnek eltérések. Viszont, ha egycsöves rendszerről van szó, akkor az átalakításra biztosan szükség lesz, ugyanis ennél a rendszernél többnyire nincsenek elzáró szelepek alul, így az átkötő szakasz beépítése is szükséges ahhoz, hogy a teljes rendszer megfelelően működjön, Itt szükség van a radiátorok elé fent és lent is 1-1 elzáróra, hogy bekerüljön.
Hogy a rendszerben megfelelően cirkulálhasson a víz, akkor is, ha a radiátort lezárjuk ezt jelenti az átkötő szakasz. Előfordulnak olyan kivitelezések, különösen panelokban történő fűtőtest csere után vagy a ház központifűtésénél, hogy a visszatérő, átkötő szakaszt vagy a strangvezetékhez is hozzányúl a fűtésszerelő. Ez nem megfelelő szakértelmet takar Tipikus eset az, amikor túlságosan leszűkítik az átkötő szakaszt az egycsöves rendszernél, ami azt eredményezi, hogy csökken a fűtés hatékonysága, mert a rendszerben nem tud megfelelően áramolni a víz. Ezek megelőzése érdekében hívjon megfelelő fűtésszerelőt, aki megfelelő szakértelemmel bír. Ha további kérdése van keressen bizalommal az elérhetőségek egyikén.