Vízmelegítők, Cirkók

Vízmelegítők, Cirkók


A hazai társas házaknál, paneleknél és családi házaknál a legelterjedtebb meleg víz előállítási mód a gázfűtésű vízmelegítők alkalmazása, ami lehet mono melegítő, vagy kombi-cirkós megoldású is. Minden esetben a készülék folyamatos, éves használatú, de érdemes az éves karbantartást elvégeztetni. Nagy figyelmet igényel az időben elvégzett vízmelegítő javítás is.

Vállaljuk vízmelegítők, cirkók tisztítását,karbantartását, cseréjét és időszakos ellenőrzését.

Leggyakrabban előforduló hibajelenségek:

·        Vízmelegítő, cirkó nem gyullad be

·        Vízmelegítő, cirkó lángja nem marad égve

·        Vízmelegítő, cirkó kikapcsol

·        Vízmelegítő, cirkó nem ad meleg vizet

·        Vízmelegítő, cirkó lángja túl kicsi vagy nagy

A vízmelegítők és cirkók két nagy csoportja: az átfolyós és a tárolós készülékek a felhasználó szempontjából nagymértékben eltérnek egymástól, más-más előnyöket és alkalmazási lehetőségeket kínálnak. 
Az átfolyós vízmelegítőkre és cirkókra jellemző a kis helyigény. A használati meleg víz előállítása a fogyasztással egyidejűleg történik, gyakorlatilag tehát az átfolyós melegvíz-termelő "nem fogy ki." Viszont a készülék által előállított meleg víz mennyiségét a készülék hőteljesítménye behatárolja. Ez általában csak egy csapoló egyidejű ellátását teszi lehetővé. Ha például egy zuhany működik és kinyitjuk a konyhai mosogató csapját is, akkor a termelt vízmennyiség már kétfelé oszlik: a zuhany beállított vízhőmérséklet kellemetlenül csökkenni fog. 
A tárolós készülékek a tartályukban lévő vizet hosszabb idő - égőteljesítménytől függően 1-1,5 óra, ill. a kémény nélküli változatoknál 4-6 óra - alatt melegítik fel, viszont a tárolt vízmennyiség a rövid ideig jelentkező nagyobb meleg víz fogyasztás fedezésére rendelkezésre áll. Példaként: egy zuhany ellátását egy átfolyós készülék is megfelelően biztosítja még akkor is, ha azt a zuhanyt egymás után többen használják. Viszont egy fürdőkád megtöltését az átfolyós vízmelegítő csak 15-20 perc alatt tudja elvégezni. A megfelelő méretű tárolós készülékből a fürdőkád percek alatt feltölthető, viszont ha a fogyasztás túl hosszú ideig tart, az átfolyósnál lényegesen kisebb égőteljesítmény nem tud kellően után fűteni - a meleg víz kifogy. 

Vízmelegítők, cirkók
A vízmelegítőknek és a cirkóknak alapvetően két típusát különböztetjük meg: vannak átfolyós és léteznek tárolós készülékek is. A különbség a használatukban és alkalmazási területükön figyelhető meg. Az átfolyós, nagy vízmelegítők körébe a 10, 13, 16 liter/perc meleg vizet adó készülékek tartoznak, ezek viszont - ahogy a cirkók is - jellemzően kis helyigényűek. A meleg víz, amit felhasználunk, a meleg víz előállításával egy időben folyik, a gyakorlatban tehát az átfolyós melegvízelőállító által nem fogy ki a meleg víz. Azonban sok esetben egyidejűleg csak egy csapolót tudunk ellátni meleg vízzel, hiszen a készülékkel létrehozott meleg víz mennyiségét behatárolja a hőteljesítmény. Vagyis ha valaki otthon zuhanyozik meleg vízzel, és egy másik személy a lakásban mosogatna éppen, akkor az előállított meleg víz kétfelé oszlik, és a zuhanyzó fél nem élvezheti tovább a forró zuhanyt, mert a vízhőmérséklet lecsökken.
A tárolós készülékeknek, égésteljesítményüktől függően, hosszabb időbe telik felmelegíteni a tartályukban lévő vizet. Ez általában 1,5 óra, a kémény nélküli változatnál 4-6 óra, viszont így nagyobb melegvíz felhasználást is fedez. Egy zuhanyzás kivitelezhető úgy is, hogy az átfolyós készülék használatával egymás után több személy is lezuhanyozhat, de például egy fürdőkádat megtölteni az átfolyós készülék csak kb 15- 20 perc alatt képes. Egy nagyméretű, tárolós vízmelegítő néhány perc alatt fel tudja tölteni ugyanazt a kádat. Itt is adódhatnak azonban nehézségek, például ha hosszú ideig fogyasztjuk a meleg vizet, mivel ez a termék kisebb égésteljesítményű és nem képes gyorsan utánfűteni – vagyis ki fog fogyni a meleg víz. Magyarországon a panellakásokban, társas házakban, és a családi házakban is leggyakrabban gázfűtéses vízmelegítőt használnak a meleg víz előállításához, ez lehet mono melegítő, vagy kombi- cirkós megoldás is. Mivel egész évben folyamatosan van használva mindkét készülék, így javasolt az éves karbantartást megcsináltatni. Érdemes még figyelni az idejében elvégzett vízmelegítő javításra is. Szakértő kollégáink rendelkezésre állnak, ha a vízmelegítő, cirkó kitisztítására, karbantartására, cseréjére, időszakos ellenőrzésére lenne szüksége, keressen benünket bizalommal!

Mik a leggyakrabban előforduló hibák vízmelegítők esetében?
• nem gyullad be a vízmelegítő, cirkó
• nem marad égve a vízmelegítő, cirkó lángja
• kikapcsol a vízmelegítő, cirkó
• nem ad meleg vizet a vízmelegítő, cirkó
• túl kicsi vagy túl nagy a vízmelegítő, cirkó lángja

Az átfolyós nagy-vízmelegítők körébe a 10, 13, 16 liter/perc meleg víz adó képességű készülékek tartoznak.